FOODDEFENSE.be

Powered by AMNorman

FOOD DEFENSE, het echte verhaal.

 

Sinds de aanslag van 9/11 speurt onze westerse wereld (met de VS als voortrekker) op een haast paranoïde wijze naar potentiële targets voor terroristen.

Het is logisch dat de voedingsindustrie niet aan deze aandacht ontsnapt.

Voeding is in het verleden reeds een doelwit geweest voor terroristische aanslagen, denk maar aan de kwiksinaasappels in 1978 of de naalden in een vliegtuiglunch in 2012.

Het aantal slachtoffers bleef totnogtoe beperkt, maar de aandacht en de psychotische angstgolf die op dergelijke aanslag volgt is niet te onderschatten.

De Amerikaanse overheid is er dan ook van overtuigd dat de volgende grote aanslag zich in de voeding zal afspelen.

De angst voor een aanslag werd vertaald in een wettelijke verplichting tot het nemen van preventiemaatregelen. Zo ontstond het concept ‘food defense’: het verminderen van het risico op doelbewuste contaminatie.

 

Enkele voorbeelden van voedingsterreur

 

1978: Kwik in sinaasappels uit Israël

Begin 1978 stortte de sinaasappelmarkt in Nederland in na de ontdekking van kwik in een aantal vruchten. Ook in andere landen werd melding gemaakt van kwiksinaasappels. Aanvankelijk werd verondersteld dat de met kwik ingespoten zuidvruchten via importbedrijven in Nederland en België bij de consument waren gearriveerd, maar later kwam - aldus het ministerie van Volksgezondheid - vast te staan dat de inspuiting van de vruchten moest hebben plaatsgehad bij de detailhandel. Een eenmaal ingespoten vrucht zou namelijk snel gaan rotten zodat die bij de groothandel al zouden zijn uitgeselecteerd.

Het kwik werd voornamelijk aangetroffen in sinaasappels uit Israël en Spanje. Een Palestijnse organisatie had in brieven laten weten sinaasappelen uit Israël te hebben vergiftigd om de Israëlische economie te boycotten. De brieven waren gericht aan de regeringen van een groot aantal landen in Europa en aan enkele regeringen in het Midden-Oosten.

Begin 1979 ontvingen enkele landen in Europa weer een brief van een Palestijnse organisatie waarin werd gedreigd met kwikvergiftiging van sinaasappelen. Begin april 1979 werd in Breda bij de keuringsdienst van waren de vondst van één kwiksinaasappel gemeld.

 

1986: Geknoei met babyvoeding

Babyvoeding is reeds meer dan eens het doelwit geweest van moedwillige besmetting. Het ergste geval deed zich voor in 1989 in Groot-Brittannië. Toen werden stukjes glas, scheermesjes, pinnen en bijtende soda gevonden in producten van twee van de grootste fabrikanten van babyvoeding, nl. H.J. Heinz en Cow & Gate. Een afperser probeerde $ 1,7 miljoen af te troggelen van Heinz. Het geval escaleerde nog door copycats.

Iets recenter, in 2004, werden twee potjes babyvoeding gevonden die gecontamineerd waren met bonen van de wonderboom. (Wonderbonen zijn erg giftig. Ze bevatten immers ricine. Het consumeren van vijf à zes zaden kan voor kinderen al dodelijk zijn. – Red.) Op één van de potjes was een waarschuwing aangebracht dat het besmet was.

De meest bekende zaak van geknoei met babyvoeding is wellicht de Gerber-affaire. De Food and Drug Administration (FDA) ontving ongeveer 140 meldingen van glasstukjes in de babyvoeding van Gerber. Na onderzoek bevestigde de FDA 21 gevallen van manipulatie, hoewel ze waarschijnlijk het werk waren van geïsoleerde individuen.

Opmerkelijk is dat dit laatste geval een case study is geworden van hoe men niet moet omgaan met een crisis. In plaats van een recall uit te voeren, liet Gerber de producten netjes op de schappen staan. Dit in tegenstelling tot zijn concurrent Beech-Nut, die dat een week eerder wel had gedaan. Hoewel de reputatie van Gerber een flinke deuk kreeg, heeft het bedrijf de crisis overleefd. Toch beschouwen velen de reactie van Gerber op de crisis onethisch en een echte PR-ramp.

 

1996: Vergiftiging bij Dr.Oetker

Onbekenden stuurden in 1996 een brief naar het Duitse voedingsbedrijf Dr. Oetker waarin ze 50 miljoen mark eisten, anders zouden de producten vergiftigd worden. De politie nam de zaak ernstig, maar uiteindelijk gebeurde er niets.

1996: Afpersing Belgisch voedingsbedrijf

Begin 1996 bedreigden anonieme Duitse afpersers een Belgische voedingsfirma. De chanteurs eisten 8 miljard frank, zoniet zouden ze de voedingswaren vergiftigen met slangengif. Het parket en de eetwareninspectie volgden de zaak op, maar heeft de naam van de betrokken voedselfirma nooit vrijgegeven om paniek te voorkomen. ,,Dat soort chantage gebeurt wel vaker in de voedingssfeer'', klonk het toen bij Volksgezondheid. ,,In zo'n geval kan het bedrijf twee dingen doen: ofwel betaalt het de afpersers om zijn imago te vrijwaren, ofwel handelen parket en politie de zaak discreet af.'' En hopen dat er geen doden vallen.

 

2005: Dreigbrieven Remmery

Het voedingsbedrijf Remmery in West-Vlaanderen krijgt meerdere dreigbrieven toegestuurd met een grote maandenlange internationale media- aandacht en afhakende klanten als gevolg. Een dader werd nooit gevat, de meest voor de hand liggende motieven voor de dreigbrieven waren:

1.Een racistische actie, gericht tegen het dragen van de hoofddoek door moslims.

2.Een bewuste provocatie, bedoeld om sympathie op te wekken voor allochtonen of om extreem-rechts politieke wind uit de zeilen te nemen.

3.Een actie uit persoonlijke wraak of rancune tegen zaakvoerder Rik Vannieuwenhuize, waarbij hoofddoek en "Nieuw Vrij Vlaanderen" slechts als afleidingsmaneuver of dwaalspoor dienen.

4.Een actie die slechts is ingegeven door de narcistische drang van de dader om met zijn daden aandacht te krijgen van de media en van de publieke opinie.

 

2012: Naalden in broodjes vliegtuiglunch

In zeker zes kalkoensandwiches aan boord van vier vliegtuigen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines zijn naalden aangetroffen. Dat heeft Delta bekendgemaakt. De betreffende broodjes werden uitgedeeld op vluchten vanuit de Nederlandse luchthaven Schiphol. Daar werden ze klaargemaakt door de Amsterdamse vestiging van Gate Gourmet, de officiële cateraar van de maatschappij.

Twee naalden werden gevonden door passagiers. Eén persoon raakte daarbij gewond. Eén van de andere naalden werd ontdekt door een 'air marshall', een van overheidswege aanwezige veiligheidsfunctionaris aan boord van Amerikaanse vliegtuigen. De vluchten hadden Minneapolis, Seattle en (tweemaal) Atlanta als bestemming.

Delta zegt maatregelen te hebben genomen bij Gate Gourmet, wereldwijd één van de grootste leveranciers van vliegtuigmaaltijden, om de veiligheid en kwaliteit van het voedsel te waarborgen. Verschillende partijen, waaronder Nederland, doen nog steeds onderzoek naar de incidenten.

Nadat de naalden waren aangetroffen, verbood Delta de sandwiches nog langer te serveren op zijn achttien vluchten vanaf Schiphol. In plaats daarvan kregen de reizigers pizza.

 

2012: Onbekenden laten 62.000 liter wijn weglopen

Indringers hadden de kranen van tien grote vaten in het Toscaanse wijndomein Case Basse opengezet en daardoor kon 62.000 liter wijn met de benaming Brunello di Montalcino weglopen.

De eigenaars, de familie Soldera, stonden perplex en vermoeden dat het om een bewuste intimidatiepoging van criminele bendes gaat. Nochtans hadden zij eerder geen bedreigingen ontvangen.

De wijn die verloren is gegaan, wordt verkocht onder het merk Soldera en kost gemiddeld 110 euro per fles.

 

Copyright © 2012. AMNorman. All Rights Reserved